In 2004 brouwde Jef Goetelen zijn eerste biertje in zijn eigen brouwerijke in den hof. Wat begon als een hobby 20 jaar geleden is nu een uit de kluiten gewassen brouwerij in het kleine Beerzel. De brouwerij bevindt zich in het gebouw naast zijn huis en in een kelder onder de tuin die Jef den brouwer toepasselijk ‘The Dungeons’ heeft genoemd. Ondanks dat de hobby een beetje uit de hand is gelopen brouwt Jef maar één keer per week. Hij heeft een capaciteit van 2000 liter te brouwen in één keer.  Brouwen doet hij met passie, toewijding en vakmanschap.

Jef Goetelen is van opleiding biochemici, van daar kwam zijn interesse in het proces van brouwen en alles wat daarbij kwam kijken. Hij volgde een brouwopleiding en niet veel later ontstond ’t Hofbrouwerijke. Nu deelt hij zijn passie met zijn kinderen en iedereen die geïnteresseerd is in brouwen. Hij is zo gepassioneerd over zijn liefde voor bier dat iedereen hem kan benaderen om te helpen bij het ontwerpen van een eigen brouwsel, op voorwaarde dat ze bereid zijn om mee te brouwen.

Momenteel brouwt brouwer Jef 14 originele bieren in zijn Hofbrouwerijke, hier heeft hij jaren aan gewerkt en is er erg trots op. Enkele van de bekendste namen zijn Bosprotter, Hoftrol, Flower Sour en de Dungenomaster Series, waarbij Jef experimenteert met nieuwe ingrediënten en technieken.

Voor wie geen bierliefhebber is, is er ook een heerlijke cider, die perfect past bij een warme zomerdag. Je kan zijn biertjes terugvinden in lokale cafeetjes, groothandels zoals de Prik & Tik maar ook in andere landen zoals Frankrijk.

Proces van bierbrouwen

Het brouwen van bier is een kunst op zichzelf. Het gehele proces duurt minstens anderhalve maand per flesje bier. Zoals vele al weten wordt bier gemaakt van verschillende granen, tarwe gerst, …. Deze granen gaan in de mouterij, daar zorgt men ervoor dat het graan kiemt en wordt omgezet naar mout. Het mouten proces zorgt ervoor dat de enzymen in de gerst worden geactiveerd, die later suikers uit het graan zullen vrijmaken tijdens het brouwen.

De gemalen mout wordt vermengd met warm water in een proces genaamd maïschen. Hierbij worden de enzymen in het mout geactiveerd, wat leidt tot de omzetting van zetmeel in suikers. Dit creëert een vloeistof die bekend staat als wort.

Na het filtreren wordt het wort overgebracht naar een kookketel waar het gekookt wordt. Tijdens dit proces worden hop toegevoegd, wat niet alleen smaak en aroma aan het bier geeft, maar ook fungeert als conserveermiddel en bijdraagt aan de bitterheid. Eventueel naargelang het bier voegt men ook kruiden toe. Het koken helpt ook bij het steriliseren van het wort door eventuele ongewenste micro-organismen te doden. Nadat het wort is gekookt, wordt het afgekoeld tot de gewenste fermentatietemperatuur, hetzij met behulp van een warmtewisselaar, hetzij door blootstelling aan de omgevingstemperatuur.

Zodra het wort is afgekoeld, wordt gist toegevoegd. De gist consumeert de suikers in het wort en produceert alcohol en koolstofdioxide als bijproducten. Dit fermentatieproces vindt plaats in fermentatietanks en kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van het type bier en de gewenste smaakprofielen.

Na de primaire fermentatie kan het bier nog een tijdje rijpen om de smaken verder te ontwikkelen. Dit rijpingsproces kan plaatsvinden in dezelfde tank of in aparte vaten, afhankelijk van de brouwerij en het type bier. Bijvoorbeeld zure bieren hebben een ander rijpingsproces en moeten minstens één tot twee jaar rijpen in aparte vaten.

Bierbrouwen een ambacht

Bierbrouwen is een ambacht vanwege verschillende redenen. Allereerst vereist het een combinatie van traditionele vaardigheden en kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zo leert brouwer Jef zijn zoon de kneepjes van het brouwen, ook zijn dochter is betrokken in de brouwerij. Brouwers kunnen experimenteren met verschillende ingrediënten, zoals granen, hop en gist, om unieke smaken en aroma’s te creëren. Dit vereist niet alleen kennis van de traditionele technieken, maar ook een artistiek oog voor het balanceren van smaken en het ontwikkelen van nieuwe recepten. Elk biertje is uniek en wordt op een unieke manier gebrouwen.

Hoewel veel aspecten van het brouwproces tegenwoordig worden geautomatiseerd, blijft een groot deel van het brouwen een handmatig proces. Bij brouwer Jef is het volledig alles met de hand, het maken van het bier maar ook het kuisen van de machines, alles doet hij zelf met af en toe een beetje hulp. Daarnaast vereist succesvol bierbrouwen een nauwgezette aandacht voor detail. Kleine veranderingen in ingrediënten, temperatuur of timing kunnen grote invloed hebben op het eindresultaat. Brouwers moeten constant alert zijn en in staat zijn om snel te reageren om de gewenste smaak en kwaliteit te bereiken.

Tot slot heeft bierbrouwen vaak diepe wortels in de gemeenschap. Lokale brouwerijen kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de culturele en sociale vezels van een gebied, waarbij ze niet alleen bier produceren, maar ook een ontmoetingsplaats bieden voor mensen om samen te komen en te genieten van elkaars gezelschap. Al deze aspecten dragen bij aan de erkenning van bierbrouwen als een ambacht, waarbij vakmanschap, creativiteit en toewijding samenkomen om unieke en hoogwaardige bieren te produceren.

Naast brouwen, heeft Jef nog een andere hobby: pizza’s bakken. Hij heeft een steenoven gezet in zijn tuin, waar hij elke tweede en vierde vrijdag van de lente en zomermaanden verse pizza’s bereidt.

Wie wil genieten van een lekkere pizza in combinatie met een smaakvol biertje, kan zich aanmelden via de website van ’t Hofbrouwerijke.

Zo kunt u de gezellige sfeer van de brouwerij zelf ervaren en kennismaken met Jef en zijn brouwerij. Zo kan u zien dat ’t Hofbrouwerijke zeker een prachtige ontmoetingsplaats is voor de gemeenschap waar plezier, lekker eten en een goed biertje centraal staan.

Meer over ’t Hofbrouwerijke op thofbrouwerijke.be.