Van passie tot erkend ambacht
Laurent D’Haeseleer is houtdraaier. Hij specialiseert zich voornamelijk in het maken van pennen. Hij verkiest dan ook de naam pennenmaker voor zijn ambacht, omdat het moderner klinkt en bovendien specifieker is. Naast pennen maakt hij ook pepermolens, nootmuskaatmolens, zoutvaatjes, luxe scheermesjes, flessenopeners en brievenopeners. Zijn echte passie ligt wel bij het maken van pennen.
Vroeger was Laurent een leerkracht plastische opvoeding op een secundaire school. Zoals je merkt is hij heel creatief. Dat zorgde ervoor dat hij interesse had in alles dat te maken heeft met creëren. Vroeger was hij specialist in origami. Hij schreef tien boeken met ontwerpen en werkte mee aan het kinderprogramma ‘Het Liegebeest’.
Hij leerde het pennenmaken kennen toen hij op een beurs een collega aan het werk zag. Hij dacht meteen terug aan zijn plechtige communie en de vulpen die hij als cadeautje kreeg. Deze nostalgie en zijn interesse in het ambacht maakte dat hij zich aansloot bij de Vereniging van Houtdraaiers. Daar leerde hij de basis en een bevriende houtdraaier hielp hem verfijnen. Op zoek naar perfectie volgde hij cursussen in Duitsland, waar hij zijn diploma behaalde.
Ondertussen is hij al zo’n tien jaar zelfstandige pennenmaker. Hij ontwerpt ook pennen met de hulp van een bevriende collega uit Duitsland, Helmut. Met een grote passie werken ze nu met twee samen aan nieuwe ontwerpen.
Deze uit de hand gelopen passie heeft voor Laurent ook een filosofische betekenis. Hij wil door het maken van de exclusieve en unieke pennen en voorwerpen schoonheid in het leven brengen. Hij maakt iets praktisch maar het moet mooi en duurzaam zijn, als tegenwicht voor de wegwerpmaatschappij.
Hij wil schrijven weer populairder maken door het aanbieden van mooie kwaliteitsvolle vulpennen, roller balls, tekenpotloden en balpennen waarmee schrijven een waar plezier is. Zijn klanten zijn enthousiast en komen herhaaldelijk terug om een nieuwe pen te kiezen, voor zichzelf of als waardevol cadeau.
Momenteel heeft Laurent heel wat vaste klanten, waaronder ook de FOD Buitenlandse Zaken en de Belgische Staatsveiligheid, waardoor zijn pennen een internationaal leven krijgen. Zijn klantenbestand heeft hij door de jaren opgebouwd. Zijn bekendheid en vakmanschap heeft ervoor gezorgd dat hij officieel het logo heeft van erkend ambacht van de FOD Economie.
Het proces van pennen maken
Het proces van pennen maken met een draaibank is een ambachtelijke techniek die vereist dat je nauwkeurig en geduldig te werk gaat. Er zijn vele verschillende soorten hout om uit te kiezen: olijfhout, kronkelberk, kauri, wortelhout, palissander, rozenhout, buxus, … Het is belangrijk dat je een harde houtsoort gebruikt. Ook andere materialen, zoals kirinite, eboniet en acryl, worden gebruikt.
Eerst moet men het houtblokje boren, koperen steunhuls inbrengen en voorbereiden afhankelijk van het gekozen model. Dan wordt het blokje met veel precisie rondgedraaid op de draaibank met diverse beitels.
Vervolgens gaat men de pen schuren, met verschillende soorten schuurpapier, gaande van 180 tot 12000 korrelgrootte. Voor de afwerking wordt steeds olie en wax toevoegend. De pen wordt afgewerkt met schellak, een grondstof die gewonnen wordt als het harsachtige afscheidingsproduct van bepaalde luizen en die een degelijke bescherming biedt.
De laatste stap is het persen van bepaalde onderdelen in de pen. Dit gaat bijvoorbeeld over de penclip en andere componenten.
Het maken van pennen vereist oefening en vakmanschap, maar met geduld en toewijding kan je prachtige en unieke pennen maken.
Wil je graag meer te weten komen over Laurent en zijn ambacht, neem dan zeker een kijkje op zijn www.luxpen.be.
Twee tot drie keer per jaar doet hij een opendeurdag in zijn atelier en kan je een kijkje komen nemen. Bovendien neemt hij ook elk jaar deel aan de Dag van de Ambacht op de derde zondag van november. Ga dus zeker zijn vakmanschap eens bewonderen. Meer info vind je op dagvandeambachten.be.
Foto’s: Peter Briers