OVER ONS PROJECT
Met ‘Ons Buurtverhaal’ wil Kempens Karakter, in nauwe samenwerking met het lokaal bestuur, op zoek gaan naar het erfgoed van een buurt én van haar bewoners. We gaan op zoek naar de verhalen, tradities, gebouwen, foto’s, landschappen, rituelen, voorwerpen,…. die we willen bewaren voor de volgende generaties.
We nodigen de buurtbewoners uit om hun verhaal te delen en met ons aan de slag te gaan . Want ‘Ons Buurtverhaal’ schrijven we samen! We willen ontmoeting stimuleren en mensen verbinden. We willen de buurt (nog) warmer en leuker maken.
We duiken in de verhalen en gaan op zoek naar het erfgoed dat typisch is voor de buurt. Want juist rond dát buurterfgoed brengen we bewoners samen tijdens leuke en inspirerende activiteiten. We komen met onze retro-woonwagen ter plaatse voor een buurt(buren)-moment waar ontmoeting en gezelligheid centraal staan. Een heel weekend lang kunnen bewoners kennismaken met de leuke weetjes, anekdotes en de boeiende geschiedenis van hun eigen achtertuin. We bundelen de hoogtepunten in een postkaartenreeks of een tof stratenplan. Wie weet eindigen we wel met een heus buurtfeest?
Ons Buurtverhaal werd in 2022 als pilootproject opgestart in drie buurten met de steun van Leader Kempen Zuid en in samenwerking met Avansa Kempen. We waren te gast in Vorselaar, Herenthout en Olen tot eind 2023.
Vanaf 2024 rollen we het project verder uit in de andere gemeenten binnen de regio van Kempens Karakter. Elk traject wordt opgezet en opgevolgd samen met het lokaal bestuur van de gemeente in kwestie. We streven naar een duurzame relatie tussen buurt en gemeente, ook na de afronding van het project.
In 2024 strijken we met Ons Buurtverhaal neer in Herentals en Nijlen.
Erfgoed is een verzamelbegrip: het staat voor alles wat we erven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden voor de volgende generaties. Dat gaat over gebouwen en monumenten, tradities, archeologische vondsten, rituelen, kunstwerken, oude foto’s en postkaarten, dialecten, vakmanschap, aardewerk, munten, kerkelijke voorwerpen… Een verzameling erfgoed is nooit af. We staan er niet bij stil, maar ook vandaag maken we heel wat toekomstig erfgoed aan. Wat dit erfgoed juist is, bepaalt ieder voor zich. Maar als veel mensen iets de moeite waard vinden om te bewaren, spreken we van cultureel erfgoed.
Erfgoed zit overal, ingebed in de levendige diversiteit aan mensen, tradities en praktijken die onze samenleving rijk is.
Daarvan zijn er vele voorbeelden: denk maar aan het Nieuwjaarszingen, het feest van Sinterklaas, het recept van de bomma, snoepjes met Halloween, appelbollen en worstenbrood met Verloren Maandag, het Suikerfeest om het einde van de ramadan te vieren, brood bakken, kerststalletjes, volksdansen of tango dansen, carnaval, Jom Kipoer vieren, paaseieren rapen, strandbloemen maken, dialectwoorden, het familiejuweel, het bespelen van traditionele instrumenten, suikerbonen bij een geboorte, wiezen, enzoverder.
Het zijn allemaal creatieve manieren om met de wereld en het (samen)leven om te gaan. Om te tonen wie je bent en waar je voor staat. Om je uit te drukken als groep of als persoon. Om het leven meer waard te maken of gewoon mooier. Om te verbinden en te verrijken… En om met de wijsheid van wie voor ons kwam, steeds nieuwe kennis en knowhow te creëren om de toekomst aan te gaan*.
Illustraties: Tinne Driesen (kip)