Sinds de 15de eeuw verblijven er woonwagenbewoners in Vlaanderen. Net zoals andere nomadische groepen in Europa kennen ze een verleden van uitsluiting en vervolging, en hun woonvorm leidt vaak tot conflicten. Maar een beter begrip van hun levenswijze maakt de weg vrij voor debat en wederzijds respect. Met alle betrokken partijen zoeken we naar de beste oplossingen. De maatschappelijke kloof die er vandaag is, wordt zo stilaan kleiner gemaakt.
Kim Janssens werkt al meer dan 20 jaar samen met woonwagenbewoners. Sinds 2009 is ze beleidsmedewerkers en stafmederwerker bij het Minderhedenforum , de koepelorganisatie en belangenbehartiger van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen en Brussel. Haar ervaringen met deze gemeenschap bundelt ze in een interessant boek. Wie zijn woonwagenbewoners ? Wat is het verschil tussen Manoesj, Voyageur en Rom? En hoe kan een duurzaam beleid onze samenleving ten goede komen?
Kim rolde eerder met ons een project uit rond de Herentalse woonwagenbewoners. Erfgoedcel Kempens Karakter, Minderhedenforum en Stad Herentals gingen samen met de woonwagenbewoners aan de slag en creëerden een mobiele tentoonstelling.