Een theesommelier is een specialist op het gebied van thee en thee zetten. Hij of zij heeft veel kennis van de verschillende theesoorten, de landen van herkomst en het productieproces. Een theesommelier die in een restaurant werkt geeft gasten uitleg over de theekaart en geeft suggesties bij een bepaald gerecht.

Thee of infusie?

Niet veel mensen weten het, maar er is een verschil tussen echte thee, het aftreksel dat we drinken van de blaadjes die afkomstig zijn van de theeplant (de Camelia Sinensis) en infusies, een drank van kruiden, vruchten en/of specerijen.

Er zijn verschillende soorten thee: witte, gele, groene, oolong, zwarte en gefermenteerde thee. Bepalende factoren zijn het land van herkomst, het moment wanneer de theeblaadjes geplukt worden, hoe ze geplukt worden en op welke manier ze verwerkt worden na de pluk. Om een optimale smaak te bekomen verschilt de bereidingswijze van elke thee. De kwaliteit van het water, de temperatuur van het water, de dosering van de theeblaadjes in verhouding met de hoeveelheid water en uiteindelijk ook de trektijd kunnen variëren al naargelang de theesoort.

Als theesommelier heb je aandacht voor alles wat er bij de theebeleving komt kijken. Het totaalplaatje is belangrijk, gaande van de keuze van de thee, de bereiding ervan tot het serveren en presenteren in een setting die aansluit bij het moment, het gezelschap, de sfeer, …

THEEmuze

Theesommelier Iris Weichler leerde tijdens haar opleiding in Duitsland in 2012 de verschillende theesoorten leren kennen en heeft toen vooral heel veel thee geproefd.  Die kennis en ervaring deelt zij graag met anderen door theeproeverijen te organiseren en kwalitatieve theeën uit te zoeken voor verkoop in haar winkel, THEEmuze. Daar combineert Iris haar twee passies: pottenbakken (keramisch theeservies maken) en het vak van theesommelier. Ze heeft het label van ‘erkende ambacht’ voor zowel theesommelier als pottenbakster.