Een Liers vlaaike is een historische lekkernij uit de stad van Pallieter en de Zimmertoren. Dit typisch Lierse gebakje is wellicht meer dan 300 jaar oud. Lierse Vlaaikes worden gepromoot en beschermd door de Lierse bakkers aangesloten bij de Orde van het Liers Vlaaike.
Een eeuwenoud recept
De Lierse bakkers werken met een standaard recept dat weinig afwijkt van het origineel. Het brooddeeg is samengesteld uit water, boter en bloem en wordt in metalen vormpjes geduwd van 5 cm diameter en 2,5 cm hoogte.
De vulling bestaat uit een mengsel van paneermeel, kandijsiroop, melk en vierkruiden en verspreidt een heerlijk kruidige geur. De vlaaikes worden per stuk verpakt of per 10 in een rol.
Bekijk hier hoe het vlaaike wordt gemaakt, uitgelegd door bakker Johan Hendrickx:
Orde van het Lierse Vlaaike
De zes bakkers in Lier aangesloten bij de Orde van het Liers Vlaaike zijn:
- Hendrickx: Antwerpsestraat 130
- Leysen: Mechelsestraat 41 en Paul Krugerstraat 51
- Siebens–Vrancx: Berlarij 100
- Kesselaers: Lisperstraat 118
- Steenackers: Antwerpsesteenweg 150
- Verbeeck: Lispersteenweg 240
Liers Vlaaikesboek
In deze gratis uitgave van Stadsmuseum Lier lees je meer over de Orde én ontdek je wie de allereerste vlaaikesbakker was. Echte lekkerbekken kunnen ook zelf aan de slag met het authentieke recept. Een boekje om van te smullen!