Wie Kruiskensberg in Bevel kent, weet dat er steeds lintjes aan de kapel hangen. Vaak wat uitgeregend en minder dan vroeger, maar nog steeds met een bijzonder doel: om de liefde een handje – of een lintje – te helpen.
Dit bijgeloof is gekoppeld aan Kruiskensberg als bedevaartsoord. In de 13de eeuw was er een zieke herder die op wonderbaarlijke wijze genas, nadat hij van het water ter plaatse had gedronken. Dankbaar voor deze genezing liet hij een houten kruis plaatsen op de top van de berg, waar al snel mensen van heinde en verre naartoe kwamen op zoek naar heling en verlichting. In de 19de eeuw werd het kruis vervangen door een kapel met kruisweg.
Kruiskensberg met het wonderwater van de bron, werd vooral bezocht om te genezen van hardnekkige koorts. De lintjes aan de tralies verwijzen naar de repels stof waarmee de koorts werd afgebonden. Soms werd er zelfs een haarlok van de zieke in vast geknoopt. Dit hoopgevend ritueel werd stilaan uitgebreid met andere doelen. Jonge meisjes begonnen jarretelles, repels ondergoed, kousenbanden, .. aan de spijlen van de kapel te binden om “eenen goeden man te bekomen”.
Of je nu op zoek bent naar genezing, verlichting, een partner of gewoon een moment van rust, je weet nooit of een lintje kan helpen.
Meer info
Meer info op immaterieelerfgoed.be.
Foto: lokaal bestuur Nijlen
Tekst: erfgoedkring Tussen Twee Nethes