Op zondag 10 september onder een stralende zon kon iedereen het ‘eerste’ brood gebakken van ’t Bouwels Bakhuisken komen proeven. Meer dan 150 bezoekers proefden dat het goed was, en konden het hele bakproces mee volgen. Van vuur stoken, over brood kneden, vormen en laten rijzen tot het bakken van het brood in de houtoven.
Kinderen konden hun eigen creatie maken in zoutdeeg en bakken in de oven. Dat was zo leuk dat ook de volwassenen begonnen mee te knutselen. In een expo kon iedereen het verhaal van de restauratie van het bakhuis die in 2022 startte en ondertussen (bijna) is afgerond.
Voor de vrijwilligersploeg van ’t Bouwel Bakhuisken was het zelfs een heel weekend ‘bakhuistijd’. Op zaterdag 9 september bakten we ook al brood zodat de eerste bezoekers op zondag meteen al brood kunnen proeven. Tussen het brood bakken door maakten we ook pizza’s en focacia’s. Dat was ook een succes, en wie wieet: misschien doen we in de toekomst ook wel eens pizzadag aan het bakhuis.
Binnenkort zitten we terug samen met de vrijwilligers om terug te blikken op Open Monumentendag en te kijken welke bakplannen we kunnen smeden voor de toekomst.