In 1995 redde vrijetijdsarcheoloog Wim Vervoort met behulp van familie en vrienden honderden archeologische vondsten uit de oevers van de Kleine Nete nabij Herentals. Op dat moment voerde men dijkwerken uit en Wim herkende in de vele objecten archeologisch waardevolle spullen.
Wim contacteerde de Vlaamse Overheid om de toevalsvondst te melden en enkele jaren later werden de vondsten ook al eens tentoongesteld. Sindsdien bleven ze lokaal in veilige bewaring. Tijdens de Archeologiedagen van 2019 leerden Wim en de IOED Land van Nete en Aa mekaar kennen. Met archeologie als gemeenschappelijke interesse, wisselden we informatie en verhalen uit. Het duurde dan ook niet lang of de collectie uit de Kleine Nete kwam ter sprake. Het heeft ons niet meer losgelaten en twee jaar later, inclusief coronapauze, kwam het project Opgevist Verleden in een stroomversnelling…
Inventarisatie en co
Eerst en vooral is het de bedoeling de vondsten volledig op te lijsten, te beschrijven en te fotograferen zodat ze op een wetenschappelijk verantwoorde manier in het Provinciaal Archeologisch Depot bewaard kunnen worden. Dit gebeurt in samenwerking met de Provincie Antwerpen en een aantal bevriende materiaalspecialisten.
Daarnaast selecteren we de meest interessante stukken voor objectfotografie, kijken we welke objecten we weer in elkaar kunnen puzzelen en bepalen we welke archeologische vondsten we kunnen tekenen. Tot slot worden alle vondsten op een duurzame manier verpakt. Ook het volledige archief van Wim – dat vooral uit foto’s, krantenknipsels en papieren documentatie bestaat – zal gedigitaliseerd worden.
Op 23 en 24 oktober 2021 gingen Wim en een aantal enthousiaste vrijwilligers een eerste keer samen met Ellen en Tom van de IOED aan de slag. Het werd een fijn en tegelijk leerrijk weekend voor iedereen!
Publicatie en tentoonstelling
Parallel met de inventarisatie loopt er ook een publieksproject. We willen het verhaal van Wim en zijn collectie in een publicatie neerschrijven, en zo in de ruimere geschiedenis van Herentals plaatsen. Een afsluitende tentoonstelling zal dit opmerkelijke verhaal alvast tijdelijk terug tot leven brengen.
Duurzame toekomst in Provinciaal Archeologisch Depot
Na afronding van het project zal de collectie een definitieve bewaarplaats kennen in het Provinciaal Archeologisch Depot. Daartoe ondertekende Wim Vervoort een intentieverklaring met de provincie Antwerpen.
Ben je net zoals ons ook geboeid door het verhaal van Wim Vervoort en zijn collectie vondsten uit de Kleine Nete? Volg het project dan via onze facebookpagina en onze nieuwsbrieven!