In 1974 was het groot feest want Noorderwijk bestond 1000 jaar. Er was een grote stoet met prachtige praalwagens waar elke dorpeling naar kwam kijken. Noorderwijk werd verdeeld in dertien wijken, al deze wijken pronkten met hun eigen praalwagen. De praalwagens waren in thema van de wijk, zandkapel had bijvoorbeeld een kleine zandkapel gebouwd. Na dit prachtige feest was het dorpsgevoel aangewakkerd.

In 1977, drie jaar na het grote feest voor 1000 jaar Noorderwijk, kwamen ze met een traditie, vanaf nu zouden ze elk jaar de Ronde Van Noorderwijk organiseren eind juli of begin augustus. Dit is een loopwedstrijd tussen alle wijken. Vroeger liep men een volledige week lang, dit was elke dag op een andere plek. Men moest om de dag lopen, de groepen waren verdeeld per leeftijd en per geslacht. De ene dag lopen de meisjes van een leeftijd de andere dag de jongens, maar er wordt voor gezorgd dat er elke dag zowel jongens als meisjesgroepen lopen. Iedereen mag deelnemen aan de wedstijd, je loopt in het T-shirt van je eigen wijk waarmee je mogelijks kan pronken op het podium. Elke dag was er een winnaar, dit werd aangekondigd in het Toergazetteke, dit krantje kon men elke morgen in de brievenbus terugvinden. De finale wordt altijd gelopen op zondag, dit is een hoogdag voor de ronde.

Nu is de Ronde Van Noorderwijk nog steeds een mooie traditie die in eren wordt gehouden. Momenteel is de ronde vijf dagen, met nog steeds de finale op zondag. Op zondag draagt men de vlaggen van de wijk onder begeleiding van de fanfare en de presentatoren die alle aankondigingen doen vanop zijn praalwagen. Het Toergazetteke bestaat niet meer, de uitslagen kan je nu online vinden, maar de wijkverantwoordelijke drukt nog steeds de uitslagen af voor de oudere bewoners die niet meer naar de ronde kunnen komen kijken. De uitslagen vindt men iedere rit terug aan de telbus. Ondanks dat er twee wijken zijn afgehaakt, houden ze de ronde in eren en voegen ze zelfs nog nieuwigheden toe. Zo is wijk 14 Morkhoven een extra wijk geworden voor bewoners die zijn uitgeweken naar een buurdorp, maar een groot hart hebben en toch graag deelnemen aan de ronde. Er is een groene trui te verdienen tijdens de finale voor de 100 meter sprint en een rode trui voor de rode lantaarn van de groep, dit is de persoon die alle ritten heeft meegelopen maar de traagste was.

Geen wedstrijd zonder prijzen, als je meedoet aan de ronde krijg je altijd een medaille, winnen of verliezen. Bij aankomst krijgt elke deelnemer bovendien ook een nectarine, vroeger een appelsien maar dit was te veel afval. Er is een wijkklassement dat werkt met strafpunten, de wijk met de meeste lopers wint, dit is de grote eer die men kan opstrijken.

Hoe gaat alles organisatorisch in zijn werk? De Gemeenschapsraad is een VZW die ervoor zorgt dat Noorderwijk op de kaart komt, dat het leeft. Ze organiseren de Ronde Van Noorderwijk. Elke wijk moet om de drie jaar de ronde mee ondersteunen, de opbrengsten van de week gaan integraal naar die wijk. Om je in te schrijven voor de ronde kan je steeds terecht bij de wijkverantwoordelijke, maar ook als niet inwoner van Noorderwijk kan je meedoen aan de wedstrijd. Je kan je steeds ook ter plekke nog inschrijven.

Zoals vele tradities is ook deze door de jaren heen veranderd, maar het leeft nog steeds. Het is een prachtige traditie voor jong en oud, die alle aandacht verdient. Dit jaar is het bovendien nog eens groot feest want Noorderwijk bestaat 1050 jaar, dit jaar gaan er veel kleinere evenementen hierrond ook georganiseerd worden.

Meer info

www.immaterieelerfgoed.be

Foto en bijdrage: Chary Mertens

Facebookpagina Gemeenschapsraad Noorderwijk