ultimate-addons-for-gutenberg
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/sites/web/kempenskarakterbe/www/wp-includes/functions.php on line 6114Avada
domein werd te vroeg geactiveerd. Dit is meestal een aanwijzing dat er wat code in de plugin of het thema te vroeg tegenkomt. Vertalingen moeten worden geladen bij de init
actie of later. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 6.7.0.) in /data/sites/web/kempenskarakterbe/www/wp-includes/functions.php on line 6114In 2010 werkte Reinout Moonen als ingenieur in tunnelbouw. Het startte allemaal met een kleine jongensdroom om te ondernemen en te werken met de natuur. Zijn werk vroeg veel tijd weg van thuis maar zo kreeg hij de kans om zijn droom te visualiseren. Als gepassioneerd wijnliefhebber kwam hij op het idee om wijn te gaan maken. Hij had de opleiding \u2018wijnbouw-wijnmaken\u2019 opgemerkt bij Syntra en zo ging de bal aan het rollen. Gemotiveerd besloot hij om gedurende 2 jaren terug op de schoolbanken te vertoeven.<\/p>\n
Op het moment dat de praktijklessen een start namen, zei zijn docent: \u2018Neem je partner mee want als deze passie in de toekomst ligt, zal je dit waarschijnlijk ook niet alleen doen.\u2019 Hun eerste wintersnoei samen had iets romantisch. Een gezamenlijke hobby, toekomstvisie en droom kreeg vorm. Enkele jaren later volgde ook Annick Milis een cursus wijnbouw. Het gaf hun de opportuniteit om meer informatie te verzamelen vanuit verschillende standpunten. Ze luisterden aandachtig naar wat elke docent te vertellen had en legden op basis van deze interessante lessen hun eigen puzzelstukjes samen voor een eigen bedrijf.<\/p>\n
Na een testfase met het aanleggen van het testveld aan huis, viel de uiteindelijke keuze op 5 verschillende soorten, waaronder Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Cortis, Solaris en Sauvignon Blanc.<\/p>\n
Voor de naam Domein Walterus gingen Reinout en Annick graven in de geschiedenis van Poederlee. Zo kwamen ze op de vroegste vermelding van een heer van Poederlee in 1209. De heren van Poederlee woonden in een bescheiden kasteelhoeve aan de rivier de Aa. Even stroomafwaarts stonden hun watermolen en het houten, aarden mottekasteel. Hier zijn tijdens opgravingen nog restanten van teruggevonden. Tijdens een wandeling kan je de plaats waar de motte of hoeve zich bevond, herkennen aan de kunstmatig aangelegde kleine heuvel.<\/p>\n
Vooraleer je wijn kan maken van je druiven moet je 4 tot 5 jaar wachten. Druiven hebben tijd nodig vooraleer ze klaar zijn om goede wijn van te maken. Het werken op de wijngaard is dan ook de grootste taak die Annick en Reinout hebben. Wijn wordt 75 \u2013 80% buiten gemaakt. Wijnboer zijn is de grootste taak. Je moet steeds de druiven gezond houden. Dit doe je door de slechte druiven eruit te halen.<\/p>\n
Wanneer de druiven rijp zijn worden ze geplukt. Dit is voor elke druifsoort verschillend. In Belgi\u00eb is er \u00e9\u00e9n keer per jaar oogst. Bij Annick en Reinout is dit voor de Solaris begin september en voor de vier andere soorten begin oktober. Het is ook belangrijk op welke manier je ze plukt. Witte druiven moeten steeds koel geplukt worden, terwijl dit bij rode druiven niet hoeft. Eens geplukt gaan ze nog eens tri\u00ebren: alle trossen worden in twee geknipt en de slechte druiven worden verwijderd. Tot slot gaan ze alle druiven ontstelen.<\/p>\n
Na keuring van de druiven kiest men welke wijn men wil maken. Bij Domein Walterus wordt zowel witte wijn, ros\u00e9 als rode wijn gemaakt, steeds een droge variant. De witte wijn wordt als eerste gemaakt, omdat het proces korter duurt en minder intensief is. Wanneer de druiven voor de wijn gekozen zijn, dan gaat men die kneuzen of pletten. De witte en rode druiven blijven beiden op schil liggen. Dit wil zeggen dat men ze enkel kneust maar nog niet perst. Ze hebben dus nog grove stukken. Bij witte wijn moeten ze maar kort op hun schil liggen, enkele uren. Bij ros\u00e9 wijn gaat men rode druiven gebruiken en is de tijd dat ze op hun schil liggen enkele dagen. Bij rode wijn liggen de druiven enkele maanden op hun schil en wordt er meteen al gist toegevoegd tijdens dit proces.<\/p>\n
Vervolgens worden de druiven geperst. Zowel bij ros\u00e9 als bij witte wijn wordt er dan pas gist toegevoegd. Daarna moeten de wijnen rusten tot ze volledig smaakvol zijn. Ros\u00e9 wijn en witte wijn rust 7 \u00e0 8 maanden. Bij rode wijn is dit eerder \u00e9\u00e9n jaar. De rode wijn wordt bewaard in een eiken vat voor meer smaak.<\/p>\n
Na al deze stappen kan je de wijn bottelen en een naam en etiket kiezen. Annick is grafisch vormgever en ontwerpt zelf de etiketten voor de wijnflessen. De wijnen kregen een naam met een speciale betekenis: de rode wijn is Linde naar de oudste dochter en de witte wijn is Lente naar de jongste dochter.<\/p>\n
Wanneer startte dan het distilleren en het maken van perfecte blends? Eigenlijk was het er altijd al! De eerste favoriete drankjes van Annick waren cocktails. Uit nieuwsgierigheid naar de pure smaak van al de verschillende componenten van spirits en door te experimenteren met nieuwe smaken, rijpte al snel het idee om dranken te cre\u00ebren met fruit, groenten en kruiden. Reinout doet het distilleerwerk en Annick maakt de perfecte blends onder het motto \u2018If you can dream it, we can make it!\u2019. De naam EMS SPIRITS, is gebaseerd om de eerste letters van de familienamen Moonen en Milis.<\/p>\n
Ondertussen maken Reinout en Annick al een heel gamma dranken: verschillende wijnen, gin, rum, likeur en eau de vie. En ze blijven verder experimenteren en innoveren. Het idee van o.a. circulair ondernemen spreekt hen erg aan door bv. de resten van de druiven om te zetten in eau de vie. Of om in opdracht van brouwers bier om te zetten naar een ander product alvorens het bier over datum zou gaan. Ze willen in de toekomst ook alcoholvrije dranken aan het gamma toevoegen.<\/p>\n
Reinout en Annick werken met respect voor de producten die de natuur hen schenkt. Ze kiezen vanuit een farm-to-bottle filosofie resoluut voor zeer pure ingredi\u00ebnten. Er wordt bijvoorbeeld bewust geen gebruik gemaakt van kunstmatige additieven. Ze proberen hun producten steeds verder te ontwikkelen door eco-vriendelijke keuzes te maken. Het fruit zelf wordt deels zelf geteeld of in samenwerking met lokale fruitboeren.<\/p>\n
Toewijding en volharding, zo omschrijven Reinout en Annick hun aanpak. Er wordt geen arbeid gespaard in het delicate productieproces. Dat start met een strenge selectie om zo aan de slag te gaan met enkel premium kwaliteit. Het merendeel van de arbeid gebeurt daarom manueel, zodat niets aan hun aandacht kan ontsnappen. Voor het maken van wijn is een nauwlettend toezicht op het proces tot het bottelen een absolute must. En voor de sterke dranken passen ze een distillatieproces toe met verschillende distilleerrondes om de meest verfijnde spirits te verkrijgen.<\/p>\n
Reinout en Annick delen graag hun passie. Ze hebben alle expertise in huis, gaande van het telen, dranken vervaardigen en bottelen tot het aanbieden van een volledig afgewerkt product via het ontwerpen van label, verpakking en promotiecampagne.<\/p>\n
Elke fles wijn of sterke drank draagt een eigen verhaal. Daar vertellen ze graag alles over tijdens rondleidingen en degustaties. Tijdens rondleidingen verwennen ze de bezoekers zo\u2019n 3-tal uur met veel lekkers, hun gepassioneerd verhaal en het reilen en zeilen bij domein Walterus.<\/p>\n